Föl 2019

Djupto Amidon

Amidon

Hingst

*1/6 2019

e: Copper Canyon Chief  u: Blåmes

Amidon är en ambitiös kille som alltid vill vara med där det händer. En och annan av hästarna i flocken skulle nog säga att han kan vara lite påflugen, jag skulle vilja säga att han är en häst som vill mycket och som man kommer kunna ha väldigt mycket roligt med.

Han kommer förmodligen bli runt 150 cm i mankhöjd. Han är chipmärkt, har svenskt pass och registrering i Nokota Horse Conservancy Breed Registry är under handläggning. Pris 30000 kr.

Amidon är också en liten by i sydvästra North Dakota. Men innan Amidon grundades 1910 låg här en av USAs då mest kända hästrancher, A.C. Huidekopers HT Ranch. Här bedrev man uppfödning av finfina hästar som såldes USA runt och en del av aveln bestod av de 60 ston som ursprungligen kom från Sitting Bulls hjord av hästar vilka konfiskerades vid Fort Buford år 1881. Det var också vid HT Ranch man använde det brännmärke som idag är Nokotahästarnas signum och som Blåmes bär på sin högra bog.

Här finns lite filmsnuttar på Amidon under hans uppväxt så långt:

https://studio.youtube.com/channel/UCuDub1LmvAVUfhP7lzQH57w/videos/upload?filter=%5B%5D&sort=%7B%22columnType%22%3A%22date%22%2C%22sortOrder%22%3A%22DESCENDING%22%7D

 

Djupto Arikara

Arikara

Sto

24/5 2019

e: Copper Canyon Chief  u: Frideborg

Arikara är en vänlig liten dam som är lite mer försiktigt kontaktsökande än sin bror, dock inte sen att utforska omgivningen och nya ting. Hon visar sig gärna lite bestämd, lite som om hon vore ett fuxsto (sic!), men hon är klok och när hon förstår att det kommer något gott ur det som händer henne vill hon inget hellre än vara med och göra rätt.

Hon kommer förmodligen bli 145-150 cm i mankhöjd. Hon är chipmärkt, har svenskt pass och registrering i Nokota Horse Conservancy Breed Registry är under handläggning. Pris 30000 kr.

Arikara är också ett folk från Amerikas norra slätter. Historiskt levde stammen halvnomadiskt och var vida känd för sin handel och exceptionella odlingar. Arikarafolket är bland annat dokumenterat delaktiga i att ta den spanska hästen från sydvästra USA till North Dakota under tidigt 1800-tal. Själva namnet härleds ofta till de horn folket ofta bar, men det sägs också ha att göra med majsen de odlade.