Leona

DSC_3336

*2010

e: Tall Wolf  u: Silver Luppy Target

“Är man stor måste man vara snäll”. Är det någon som lever upp till det uttrycket så är det stora (för en nokota), vackra, SNÄLLA Leona.

Leona är den mest renodlade ranchtypnokotan av mina hästar. Hon har många hästar med prefixet ranch i sin stam och hon är också bra mycket större än mina övriga hästar. Det behöver inte alltid vara så inom rasen, att bara för att det står “ranch” i pappren så är hästen stor och det beror på att de hästar som en gång levde i Theodore Roosevelt National Park kom i alla storlekar och inte brydde sig om att gruppera sig efter det, utan en häst som är stor kan mycket väl ha en och annan liten förfader och vise versa. Prefixen “Ranch” och “Traditional” kom sig av att när familjen Kuntz påbörjade sitt bevarandearbete av nokotahästar tog de hjälp av mustangexperten Dr. Phillip Sponenberg. Han studerade nokotapopulationen noga och rådde familjen Kuntz att klassa hästarna som köptes från parken utifrån storlek och exteriör för att hålla koll på att aveln framöver inte bara blev en mix av alla typer, utan att man också behöll de renodlat små/traditional respektive stora/ranch varianterna.

Leona är alltså en häst med mycket “Ranch” i stammen och det syns också på henne. Det är inte bara i min flock som hon står ut, utan hon är faktiskt rätt unik bland hela norra Europas nokotahästar i avel så jag ser lite extra mycket fram emot hennes första föl som väntas i maj 2020 och håller tummarna hårt för att det ska bli ett friskt och fint föl, som dessutom gärna får föra vidare Leonas Ranchtyp.

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s